SomnoCenter


Részletekért kattintson ide!

Országos alvásdiagnosztikai és terápiás hálózat

Magánrendelés:

Dr. Habil. Faludi Béla Ph.D.


Részletek, elérhetőség.

Pécs, Vadász u. 6., fsz. 3.

Kapcsolat


Tel.: 30 / 476 14 00


E-mail: bela.faludi@gmail.com

Gépjárművezetői egészségügyi alkalmasság új szabályai    2015.03.31-től  megújultak a gépjárművezetői egészségügyi alkalmasság szabályai. A változásra az elalvásos balesetek nagy száma miatt volt szükség. A rendelet értelmében középsúlyos és súlyos alvási apnoe betegség fennállása esetén a hatásos terápia megkezdéséig a gépjármúvezetés nem megengedet.

    A rendelet nem csak Magyarországon, hanem az Európai Únió minden tagországában bevezetésre kerül 2015 december 31-ig.

Tekintettel a fenti  változásra, az alvási apnoe betegség vizsgálata kötelező kiegészítője a gépjárművetői egészségügyi alkalmaság elbírálásának. Amennyiben a páciens panaszai, egyéb társbetegségei alapján felmerül alvási apnoe betegség fennállása, alvásvizsgálat erősítheti meg, mutathatja meg a súlyossági fokot.

    A szükséges vizsgálatok rövid határidőn belüli elvégzésére a magánrendelés keretein belűl lehetőség van.A 13/1992. (VI. 26.) NM rendelet obstruktív alvási apnoe betegségre vonatkozó szabályai :


6.2. OBSTRUKTÍV ALVÁSI APNOÉ SZINDRÓMA

6.2.1. Az 1. alkalmassági csoportra vonatkozó előírások.

6.2.1.1. E rendelet alkalmazásában a mérsékelt obstruktív alvási apnoé szindróma óránként 15-29 közötti, a súlyos obstruktív alvási apnoé szindróma óránként 30 vagy annál több apnoénak és hipopnoénak (apnoé-hipopnoé index) felel meg, és a szindróma mindkét típusa túlzott nappali aluszékonysággal társul.

6.2.1.2. Azon kérelmezőket, akiknél fiziológiai jellemzőik alapján felmerül a mérsékelt vagy súlyos obstruktív alvási apnoé szindróma gyanúja, a vezetői engedély kiadását, illetve megújítását megelőzően alvászavar szűrővizsgálatra kell beutalni. Ezen kérelmezők számára javasolni kell, hogy a szakorvosi vizsgálat lefolytatásáig tartózkodjanak a gépjárművezetéstől.

6.2.1.3. A mérsékelt vagy súlyos obstruktív alvási apnoé szindrómában szenvedő kérelmezők számára a vezetői engedély akkor adható ki, illetve újítható meg, ha alvásdiagnosztikai központban kiállított szakorvosi véleménnyel igazolni tudják az állapotuk megfelelő ellenőrzését, a szükséges kezelés során kapott utasítások betartását és az aluszékonyság tekintetében elért esetleges javulást.

6.2.1.4. A kezelés alatt álló, mérsékelt vagy súlyos obstruktív alvási apnoé szindrómában szenvedő kérelmezőknek háromévente alvásdiagnosztikai központban végzett orvosi felülvizsgálaton kell részt venniük, amelynek célja annak megállapítása, hogy a beteg betartja-e a kezelés során kapott utasításokat, szükséges-e a kezelés folytatása, és továbbra is éberen figyelemmel kísérik-e a beteg állapotát.

6.2.2. A 2. alkalmassági csoportra vonatkozó előírások

6.2.2.1. A kérelmezőnek a 6.2.1.4. pont szerinti orvosi felülvizsgálaton évente kell részt vennie.