SomnoCenter


Részletekért kattintson ide!

Országos alvásdiagnosztikai és terápiás hálózat

Magánrendelés:

Dr. Habil. Faludi Béla Ph.D.


Részletek, elérhetőség.

Pécs, Vadász u. 6., fsz. 3.

SomnoCenter Faludi Pécs


Részletek


Alváslaboratórium


Bejelentkezés: 30 / 476 14 00, Kapcsolat: bela.faludi@gmail.com

Alvásvizsgáló eljárások és indikációik
A műszeres alvásvizsgálatok eszköze a poliszomnográf, amely az agyi elektromos jelek (EEG), a szemmozgás (EOG) és az izomtónus (EMG) rögzítése mellett az EKG, légzőmozgás, légáramlás, testhelyzet, végtagmozgások, pulzus és oxigénszint folyamatos, több órás rögzítésére alkalmas berendezés.
A lehetséges csatornakiosztás, a rögzített paraméterek listája, a vizsgálat időzítése az alvászavar jellegétől függ.
Megkülönböztetünk éjszakai alvásvizsgálatokat, nappali vizsgálati metódusokat, valamint többnapos, folyamatos regisztrálást biztosító eljárásokat.

Az éjszakai alvásvizsgálatok során az alvást zavaró primer alvásbetegségek meglétét keressük. Ezek közé tartoznak többek között az alvásfüggő légzészavarok (pl. alvási apnoe betegség), alvásfüggő mozgászavarok (pl. nyugtalan láb szindróma), paraszomniák, ill. az inszomnia. A poliszomnográfiás csatornakiosztás tartalmazza a centrális, occipitális és frontális EEG csatornák mellett a szemmozgást (EOG), valamint az állcsúcsi izomaktivitást (EMG). Ezek a csatornák az alvásszerkezet megítéléséhez, az un. hypnogram meghatározásához szükségesek. A fentiek mellett a kardiorepiratorkus paraméterek (EKG, pulzus, oxigén-szaturáció, hasi és mellkasi légzési aktivitás, légáramlás), valamint a végtagi EMG, testhelyzet, gégemikrofon jele és folyamatos videó kerül rögzítésre (infravörös kamerával). Ezek a vizsgált paraméterek alkalmasak az alvást zavaró patológia (alvásfüggő légzészavarok, mozgászavarok) meghatározására. Az alvásszerkezet ismeretében az egyes alvás alatti kóros események alvásmélységhez és alvásfázishoz való viszonyát is láthatjuk.
Speciális, poliszomnográfiás kontrollt igénylő eljárás az alvásfüggő légzészavarok terápiájaként alkalmazott a pozitív nyomású légsínterápia (CPAP, BiPAP, stb.) beállítása, mely során az alap elektróda készlett mellett a páciens orrmaszkon keresztül vehet levegőt. A belélegzett levegő nyomását az asszisztens addig emeli, hogy az apnoék és hipopnoék megszűnjenek, alvásszerkezet normalizálódjon.
A poliszomnográf redukált változata a poligráf, mely hordozható eszköz, otthoni körülmények közötti vizsgálatot tesz lehetővé. Poligráfiás vizsgálat során csak a kardiorespiratórikus változókat vizsgáljuk, ezért felhasználási területe elsősorban az alvásfüggő légzészavarok kimutatása és az alkalmazott terápia hatásosságának a kontrollja.

Nappal végzett vizsgálat a többszörös alváslatencia teszt (multiple sleep latency test, MSLT,) és az ébrenmaradási teszt (maintenence of wakefulness test, MWT).
Mid a két vizsgálat a nappali aluszékonyság mértékének az objektivizálására, valamint egyes, specifikus alvászavar (pl. narkopelszia) kimutatására használandó.
MSLT esetén 2 óránként fél órára, 5 alkalommal (reggel 8 h és délután 5 óra között) a páciens elsötétített helységben ágyban végigfeküdhet, elaludhat. Regisztrálásra kerül EEG, szemmozgás, izomtónus, valamint alap kardiorespiratórikus paraméterek (EKG, légzés, O2 szaturáció)
Az MWT során a páciens világos környezetben, székben foglal helyet, s felszólítjuk, hogy nem aludjon el (ez a valós szituációt jobban modellező eljárás). A vizsgált paraméterek és a protokoll hasonló, mint az MSLT-nél leírtak.
Az aluszékonyság mértékének a jellemzésére az alváslatenciát használjuk, és az 5 vizsgált periódus latenciáinak  átlagával adjuk meg. Specifikus aluszékonyságot okozó kórkép (mint a narkolepszia) esetén a korai REM fázis kezdet és az alváskezdeti REM jellemző.
Éber állapotban koraeste végezzük a forszírozott immobilizációs tesztet (FIT), mely a nyugtalan láb szindróma kimutatására szolgál. A páciens ágyban ül, mk. oldali m. tibiálisz anterioron EMG elektródákat helyezünk el. A vizsgálat 1 óra hosszan tart, folyamatos videó-megfigyelés mellett. A pácienset felszólítjuk, hogy a vizsgálat alatt ne mozgassa meg a lábát. A súlyossági fokot az egy órai lábmegmozdulások számával jellemezzük.

    Folyamatos, többnapos vizsgálat az un. aktigráfia, mely során a vizsgált személy mozgási aktivitását rögzítjük egy, a csuklóra helyezett óra szerű szerkezettel (amely tulajdonképpen egy gyorsulásmérő). A több napon keresztül végzett vizsgálat megmutatja a páciens aktivitás – nyugalom periódusainak a változását, mely hasznos segédeszköz inszomniák ill. cirkadián jellegű alvászavarok (pl. késleltetett alvásfázis szindróma, előretolt alvásfázis szindróma, stb.) kimutatására