SomnoCenter


Részletekért kattintson ide!

Országos alvásdiagnosztikai és terápiás hálózat

Magánrendelés:

Dr.Habil. Faludi Béla Ph.D.


Részletek, elérhetőség.

Pécs, Vadász u. 6., fsz. 3.

SomnoCenter Faludi Pécs


Részletek


Alváslaboratórium


Bejelentkezés: 30 / 476 14 00, Kapcsolat: bela.faludi@gmail.com

Aluszékonyság


    Az aluszékonyság a mindennapi életünket gyakran átszövő, befolyásoló jelenség, mely jelenleg nem kap megfelelő figyelmet, gyakran elbagatellizáljuk, nem törődünk vele. Jó alvónak számít valaki, ha bármikor el tud aludni, akár nappal is. Pedig aludni este kell, és nappal pihentnek kellene lenni. De ez sajnos nem mindenkinél van így.


    Aluszékonysághoz számos ok vezethet, ezeket a következő táblázatban foglaljuk össze:

                Alvászavarok
                Vírusfertőzés
                Fejsérülés
                Depresszió
                Metabolikus, toxikus, endokrin eltérések
                            Vérszegénység, veseelégtelenség, májelégtelenség, cukorbetegség
                Neurodegeneratív kórképek
                            pl.: Alzheimer kór
                Struktúrális okok (agykárosodás)
                            Pl. agyvelőgyulladás, sclerosis multiplex, tumor

    A fentieken túlmenően természetesen a nappali aluszékonyság egyik legjelentősebb oka az alvási szokásokban keresendő. Nem hagyunk elég időt alvásra, megpróbáljuk kitólni, megnövelni a nappalt, az ébrenlétet, esetleg az alvás körülményei sem megfelelőek a pihenéshez.
                     
    Az aluszékonyságnak számos, a mindennapi életet, tevékenységet negatívan befolyásoló következménye van, gondoljunk csak a monkahelyi, közlekedési balesetekre, a munkateljesítmény romlására, stb.
    
                          a


                                                                                aa


                                         b


    Az alvászavarok egy nagy csoportjának vezető tünete az aluszékonyság. Az aluszékonyság súlyossági fokát meg lehet határozni kérdőívek segítségével. Bár ez szubjektív módszer, a mindennapi gyakorlatban elterjedt és jól használható, figyelemfelhívó lehet arra, hogy további vizsgálatok szükségesek. Objeltív módszerek az aluszékonyság kimutatására a poliszomnográfiás vizsgálatra épülő többszörös alváslatencia tesz és az ébrenmaradási teszt.
   
Számos alvászavar vezet aluszékonysághoz. A kórképek egyik csoportjában a nappali aluszékonyság az éjszaka elégtelenségében, az alvás elégtelenségében keresendő az ok. ennek következtében nem pihentető az alvás, nappal, másnap be kell pótolni az alvásadósságot, elalszonk, álmatagak vagyuknk. Ilyen példáúl az alvási apnoe betegség, a nyugtalan láb szindróma. Ritkábban a napközbani aluszékonyság az alvás-ébrenlét ciklus szabályozásának elégtelensége miatt alakul ki, mint pl. a narkolepszia esetén