SomnoCenter


Részletekért kattintson ide!

Országos alvásdiagnosztikai és terápiás hálózat

Magánrendelés:

Dr. Habil. Faludi Béla Ph.D.


Részletek, elérhetőség.

Pécs, Vadász u. 6., fsz. 3.

SomnoCenter Faludi Pécs


Részletek


Alváslaboratórium


Bejelentkezés: 30 / 476 14 00, Kapcsolat: bela.faludi@gmail.com

Narkolepszia


    A narkolepszia a fokozott nappali aluszékonyságok egyik jellegzetes, de ritka oka. Magyarországon kb. 3000 beteg szenvedhet ebben a betegségben. Ennek ellenére a kezeltek száma messze elmarad ettől a számtól.  A narkolepszia büszkélkedhet a medicína egyik negatív rekordjával: Az első tünetek megjelenése és a helyes diagnózis között eltelt idő akár 30 év is lehet!

    A tünetek pedig egyértelműek. A betegségnek négy jellegzetes összetevője van. Lássuk ezeket részletesebben!

    A névadó és a vezető tünet az aluszékonyság. Jellegzetesen fiatal felnőttkorban, serdülőkorban kezdődik. Kezdetben inkább csak sokszor elálmosodik a páciens, később rövid ideig tartó bealvások jelentkeznek, bármilyen körülmények (munka, tanóra, autóvezetés) közben. Az aluszékonyság a tanulást, munkavégző képességet jelentős mértékben befolyásolja.

    A második leggyakoribb tünet tónusvesztéses rosszullét, mely un. affektív tónusvesztés, azaz fokozott érzelmi szituációkban jelentkezik. Lehet teljes, amikor a test összes izma elveszti aktivitását. Ennek következtében a beteg összeesik. Lehet a tónusvesztés részleges, amikor egy, vagy néhány izomcsoportra terjed ki a folyamat. Ilyenkor pl. csak a fél oldala, karja, arca "bénul" le.  A rosszullét gyorsan oldódik. Kiváltásában bármilyen érzelmileg "töltött, túlfűtött" állapot szerepelhet (pl. viccmesélés, megijesztés, orgazmus, stb.).

                                                              y

    A következő tünet az alvás ébrenlét átmenet határán jelentkező un. hipnagóg hallucináció, mely vivid, valószínűtlen álomtevékenységet jelent.

    Az utosó jellegzetesség az alvási paralízis (alvási bénulás), mely során alvásból felébredve a páciens egy ideig nem tud megmozdulni. A felébredéssel normálisan visszaáll az izomtónus, ez elmaradhat narkolepsziás betegen. Ritkán egészségesekben is előfordúl, de ha rendszeres, narkolepszia gyanuját kelti. A betegnek halálfélelme van. Hallja, hogy szólnak hozzá, de reagálni nem tud, majd a bénultság lassan, néhány perc elteltével oldódik.


                                                        yy

    Mind a négy tünet csak ritkán van jelen, leggyakoribb az aluszékonyság és kataplexia együttese.

    A narkolepszia a mai tudásunk szerint az agyi orexin megfelelő termelődésének a hiányában alakul ki. Az orexin-termelő idegsejteket autóimmun folyamat teszi tönkre. A betegség tüneteit az un. REM disszociációs jelenség magyarázza. A REM fázis az un. gyors szemmozgások fázisa, melyben megszűnik az izomtónus és valószínűtlen álomtevékenység alakul ki. Ez a fázis tör be nappal éber állapotba rossz időzítéssel, s okozza az izomtónusvesztést, álombetörést, valamint ez az alvásfázis sérül akkor, amikor a beteg felébred, de mésem jön vissaz az éber állapotra jellemző izomtónus (s következményeként a beteg nem ud megmozdulni egy ideig).


    A tünetek ismeretében érthető a felismerés nehézsége is. Az egyes résztünetek alapján neurológián (pl. epilepszia, agyi keringészavar), pszichiátrián (pszichiátriai kórkép, hallucinálás) kezelik, nem megfelelő módon. Amennyiben helyes diagnózisra jutunk, hatásos terápiák állnak rendelkezésre.