SomnoCenter


Részletekért kattintson ide!

Országos alvásdiagnosztikai és terápiás hálózat

Magánrendelés:

Dr. Habil. Faludi Béla Ph.D.


Részletek, elérhetőség.

Pécs, Vadász u. 6., fsz. 3.

SomnoCenter Faludi Pécs


Részletek


Alváslaboratórium


Bejelentkezés: 30 / 476 14 00, Kapcsolat: bela.faludi@gmail.com

Inszomnia - Álmatlanság


     "Nem tudok aludni!" Gyakran halljuk ezt a mondatot. Szinte nincs is olyan ember, akinél élete során  ez néhányszor nem fordulna ez elő. Sokan viszont rendszeresen kűzdenek az álmatlansággal. Az elnevezés nem helyes, hiszen nem arról, van szó, hogy a beteg nem álmodik alvás közben, hanem arról, hogy  nem tud éjjel megfelelően aludni.
    Az inszomnia egy tünet, mely mögött számtalan ok húzódhat meg, így kivizsgálása és terápiája is összetett. Messze túlmutat a "nem tudok aludni - beveszek egy altatót" szokáson. Mind a kivizsgálás, mind pedig a megfelelő terápia beállítása speciális szakképzettséget (alvásmedicínához való hozzáértést - szomnológia) igényel.

   
Ehelyett mi a a jelenlegi helyzet? Kb. a lakosság 10-15 százaléka szenved krónikus inszomniában, de csak kb. 1/4-e beszél alvásproblémájáról orvosával, s többnyire az alváspanasz csak másodlagos. Direkt az alvászavar miatt a betegek 5 %-a keresi fel orvosát és hatásos terápiát csak 20%-uk kap. Ebből látható, hogy a betegek nagy tömegei nem kerülnek az alváspanasz miatt orvoshoz, valamint csak kis hányaduk részesül hatásos és megfelelő terápiában.

    Mikor is beszélünk inszomniáról? Van, aki nehezen tud elaludni, hosszú órákig forgolódik (un. elalvási inszomnia). Van, aki sokszor felébred éjszaka, nehezen alszik vissza (átalvási inszomnia), míg mások reggelente korábban ébrednek a szokásosnál, s már nem tudnak visszaaludni (un. korai ébredéssel járó inszomnia). A három altípus között nincsen éles határ, ezek kombinálódhatnak, s egy beteg esetén jelentkezhet akár mind a három forma.

    A panaszok jelentkezhetnek csak néhány napon keresztűl (akut inszomnia), néhány héten át (rövid távú álmatlanság), vagy sok hónapon, éveken át (krónikus inszomnia). Ez a utóbbi a leg veszélyesebb, gyakran nehezen befolyásolható, a mindennapokra legtöbb gondot, következményt  hozó forma.
    Az inszomnia nem csupán az éjszaka elégtelensége, a nemalvás számos módon kihat a nappaljainkra, befolyásolja a koncentráló képességünket, memóriánkat, ingerlékenyebbek leszünk, egésznap leverek vagyunk, fáradtak, esetleg el is alszunk. És a sort lehetne még folytatni.

    Az alvásképtelenség, mint tünet mögött számtalan kiváltó ok állhat, lássuk a legfontosabbakat:


                    Pszichofiziológiai inszomnia

 
                Idiopáthiás inszomnia

                Pszichiátriai betegségekhez kapcsolódó formák

                Környezeti faktorokkal kapcsolatos inszomnia

                Nem megfeleő alváshigiene miatti forma

                Gyógyszerfüggőséghez társuló forma

                Alvásfüggő légzészavarokhoz és mozgászavarokhoz társuló inszomnia

                Paraszomniák indukálta inszomnia

                Az alvás-ébrenlét ciklus időzítésének, időviszonyainak megváltozása

               Központi idegrendszeri betegségekhez társuló (stroke, epilepszia, demencia, parkinzon,                  stb.)

                Egyéb okok (reflux, terhesség, fájdalom, stb.)

                Bizonytalan (alvásállapot helytelen megítélése)    Az inszomnia okának kiderítése gondos kikérdezéssel, alvásnapló vezetésével és elemzésével lehetséges. Számos esetben ki kell egészíteni a vizsgálatot műszeres alvásvizsgálatokkal (pl. poliszomnográfia, poligráfia, aktigráfia).
    A helyes diagnózis ismeretében számos hatásos alvásterápia áll rendelkezésre az inszomniák kezelésében.