SomnoCenter


Részletekért kattintson ide!

Országos alvásdiagnosztikai és terápiás hálózat

Magánrendelés:

Dr. Habil. Faludi Béla Ph.D.


Részletek, elérhetőség.

Pécs, Vadász u. 6., fsz. 3.

SomnoCenter Faludi Pécs


Részletek


Alváslaboratórium


Bejelentkezés: 30 / 476 14 00, Kapcsolat: bela.faludi@gmail.com

Nyugtalan láb szindróma - RLS


    "RLS is the most common unknown disease you have neher heard of", American RLS Foundation.


    Mint ahogy a mottóból is látszik, a nyugtalan láb szinróma az egyik leggyakoribb, ismeretlen, ill. nagyon gyakran fel nem ismert betegség. Az alapvető jellemzője, tünete a nyugalomban (főként este a lefekvéskor ) , alsó végtagokban jelentkeező furcsa, megfoghatatlan, néha leírhatatlan jellegű diszkomfort érzés. Hatására a páciens hosszan nem tud elaludni, lerövidül az alvásidő, fáradtan ébred.
    Átlagos európai populációban a gyakorisága 10 % (azaz a lakosság 10 %-ánál jelentkezik valamilyen fokban a betegség). Fiatalokban ritkább, idősekben gyakoribb.

    Nézzük a jelllemzőit részletesebben:

    Főként az alsó végtagokban, súlyosabb esetekben a karokban is furcsa, megfoghatatlan, kellemetlen érzés jelentkezik. Az érzés lehet bizsergés, melegségérzés, elektromos ésrzés, stb. Mindenki másként írja le.
    Fontos jellemző, hogy ez a furcsa érzés mozgáskényszert vált ki. Ezek a mozgások nem akaratlanok, a páciensnek meg kell mozgatnia a lábát. Mozgásra, járkálásra a panaszok csökkennek. Hasonlóan hatásos a lábak dörzsölése, ütögetése, simogatása, esetleg meleg, vagy hideg fürdő alkalmazása.
    A panaszok nyugalomban fokozódnak, főként este, lefekvés előtt jelentkezik a kellemetlen érzés. De az ilyen betegségnen szenvedő páciens nehezen tud hosszú utazás alatt megülni, de akár a színház, mozi , vagy ülő munkakör "mozdulatlansága" is kellemetlen lehet számára.
    A panaszok leg kifejezettebbek este. Napközben csak ritkán, és főleg súlyosabb esetekben jelentkeznek.

    A nyugtalan láb szindróma az elalvást nehezíti meg, s az esetek 80 %-ában hozzá társuló állapot, az un. periódikus végtagmozászavar betegség pedig az alvás során jelentkezik, felületessé téve azt, s jönnek a kialvatlanság másnapi következményei (pl. koncentréciós képesség csökkenése, ingerlékenység, memóriazavar, állandó fáradtság, aluszékonyság).
    A periodikus végtagmozgászavar betegség az alvás során jelentkező repetitív alsó végtagi izomaktivitás - fokozódással járó állapot. Enyhébb esetben az alvó akaratlanul csak a lábfejét feszíti hátra, súlyosabb esetben felhúzza a lábát térdben és csípőben behajlítva, majd az izmok ismét elernyednek, s újból  kezdődik. A kialakuló mozgástöbblet "szétveri" az alvásszerkezetet, un. mikroébredéseket indukál., ezen keresztűl az alvás nem mélyül el, felületes marad.
    A kialvatlanság az előbb említett következményein túl a repetitív lábmegmozdulás által szimpatikus idegrendszeri aktivációt is okoz, következetes magasvérnyomás és szívritmuszavar létrehozásával.

    A betegség diagnosztikájában legnagyobb szerepe az éjszakai poliszomnográfiás vizsgálatnak, valamint a forszírozott immobilizációs tesznek van (lásd.: alvásvizsgálatok címszó). Ezek mellettt laborvizsgálat (vasszint, ionok, vese és májfunkciók), valamingt a perifériás idegek viszgálata (un. ENG, elektroneuronográfia) is szükséges.

    Az RLS és PLMD mögött részben a perifériás idegrendszer károsodása (un. vékony rostok), részben az agyi dopaminerg anyagcsere zavara áll. Megkülönböztetünk elsődlegs és másodlagos formákat. Számos kórállapot okoz hasonló panaszokat. Gyakran csak vashiány van a háttérben. Ki kell zárnunk perifériás neuropátia, arthrozis, viszérbetegség lehetőségét is. Számos betegséget kísérhet alvás alatt oda nem illő mozgászavar, ilyen pl. az alvásfüggő légzészavarok csoportja (pl. obstruktív alvási apnoe betegség). Gyakran jelentkezik kezeletlen Parkinson betegségben ill. a gerincvelő károsodása esetén. Bizonyos gyógyszerek (pl. neuroleptikumok) is indukálhatják a panaszokat, tüneteket.

    A kiváltó okok ismeretében a kezelése is sokrétű, az elsődleges formák esetében a leg beváltabb szerek az un. dopaminerg agonista gyógyszerek (dopamin receptorokra hat), mint pl. a pramipexol. Egyéb esetekben a vaspótlástól a fájdalomcsillapítók adásáig szélesek a lehetőségek.